Naast de origineel brede en verbrede velgen, zijn er ook nog diverse andere opties om de Amazon te voorzien van bredere velgen. Zo passen velgen van sommige Amerikaanse auto’s en worden er nog velgen nieuw gemaakt.

Welke alternatieve velgen passen?

Waar moet je op letten bij de zoektocht naar alternatief brede velgen?
In de eerste plaats de steek (dus orientatie/afstand van de wielbouten). Voor de Amazon is dit 5×114,3.
Daarnaast is ook de ET waarde belangrijk. Dit bepaalt hoe ver een velg naar binnen of buiten komt. Voor standaard Amazon (Combi) velgen is de ET waarde 25mm. Tot slot is het goed om te bedenken dat een Amazon sedan met 4J velgen geleverd werd en een combi met 4,5J en dat er als optie 5,5J velgen verkrijgbaar waren. Dit zegt iets over de maten waarvoor het onderstel berekend is. Iets breder kan op zich prima. Zelf rij ik met 7J (maar dan wel lichtmetalen velgen). Het spreekt voor zich dat bredere velgen een zwaardere belasting vormen voor o.a. wiellagers en fusees.

Wolfrace_imitatie_14_inch_gepoetst 14 inch Wolfrace / Ansen Sprint
Waarschijnlijk zijn dit Wolfrace look-alike velgen van het merk Ansen Sprint. Ook deze velgen passen op de Volvo Amazon. Deze 14 inch wielen passen erop qua vrijloop voor de remklauwen. Er zijn echter wel hogere banden nodig om de afrolmaat gelijk te houden aan standaard 15 inch Amazon velgen+banden.
Ansen-Sprint-velgen 15 inch Ansen Sprint

Dit zijn zeker Ansen Sprint velgen en lijken erg op Wolfrace velgen. De hier getoonde velg is 7J breed en voorzien van een 195/65R15 band. Door de ET waarde is er voldoende vrijloop zowel voor als achter. Deze velgen zijn nog nieuw te koop, maar kosten dan wel 188 euro per stuk zonder wielmoeren.

Wolfrace-origineel-met-rand 15 inch Wolfrace met rand

De echte Wolfrace velgen hebben een opstaande soort rand. Bovendien staat er Wolfrace in de rand. Deze 15 inch velg is 6J breed en er zit een band van maar liefst 215 breed op. Er past echter ook een smallere band op.

wolfrace_origineel-zonder_rand_2 15 inch Wolfrace zonder rand
Deze velgen lijken sterk op de Ansen Sprint velgen, maar hebben een opstaande rand in het midden. In tegenstelling tot de Wolfrace velgen hierboven hebben ze geen opstaande rand buitenom. Wel is deze ook 15 inch en 6J breed (met dank aan Rob voor de foto).
Volvo gb_velgen_14inch_1 GB velgen 14 inch

De GB velgen lijken erg op de Minilite velgen. De GB velgen zijn echter in opdracht van Volvo gemaakt, onder andere voor de Amazon. Ook deze velgen zijn 14 inch waardoor er naar verhouding weer iets hogere banden op moeten (hier 195/70R14).

Velg_minilite Minilite

De minilite velgen worden nog steeds geleverd.
Ze zijn bij diverse handelaren te krijgen met de juiste ET waarde in de maat 15 inch en breedte 5,5J.

Toch liever velgen die meer lijken op de originele smalle standaard Volvo velgen? Kijk bij de origineel brede of verbrede velgen.