Artikel Amazon cabrio voor VKM

Amazon_cab_export_kenteken

Zeker met het (af en toe) zeer mooie zomerweer in Nederland is het rijden in een Volvo Amazon cabriolet een genot. Hier komt bij dat een Amazon cabrio een weinig geziene auto is en dus heel wat bekijks trekt.

Historie van de Amazon cabriolet

Volvo heeft zelf nooit een cabriolet versie van wat wij inmiddels klassiekers noemen gebouwd. Wel heeft een Belgische carrosseriebouwer, Jacques Coune, er een aantal gemaakt. Een tweezitter en een viertal vierzitters. Van de vierzitters bestaan er (voor zover bekend) nog drie. Dat wil zeggen twee originele en een Coune replica die met de originele plaatdelen opgebouwd is. Velen hebben een poging ondernomen om ook een Amazon cabrio te bouwen, maar het is verre van eenvoudig. Het dak van een auto afzagen is nog wel te doen, maar dan het verstevigen en vooral het maken van een goed dak is ingewikkeld.

Zelf aan de slag

driving_it_onto_the_trailer

Zelf heb ik op enig moment ook het idee opgevat om een cabrio te willen bouwen. Dus eerst maar eens wat informatie verzameld via het V44 forum. Met name de informatie die ik in die tijd van de RDW kreeg (en vooral het kostenplaatje) was niet zo hoopgevend.
Bijna twee jaar later verscheen er een bericht van Paul Bos op het forum dat hij weer een Amazon had, een cabrio zelfs. Dat maakte mij nieuwsgierig en ben wat verder gaan informeren. Uit hun verhaal bleek dat zij hem zonder problemen hadden kunnen invoeren als cabrio omdat hij in Zweden al als cabriolet geregistreerd had gestaan. Dat gaf weer vertrouwen, dus op een Zweedse advertentiesite een te koop gevraagd advertentie geplaatst. Heel lang niks, maar op een gegeven moment toch een reactie. De auto was zo op het eerste gezicht in redelijke staat. Hij had Zweedse APK en het felbegeerde “Öppet” stond op het kenteken vermeld. Daarom ongezien gekocht en met een trailer naar Zweden gegaan om hem op te halen. Eenmaal in Nederland onderworpen aan een nadere inspectie wees uit dat er nog wel aardig wat werk aan zat, ook om hem door de APK te krijgen.

Amazon cabrio virus

Carbio   Jaap

Blijkbaar werkt het als een virus, want ook m’n vader raakte (weer) geïnteresseerd in een cabrio versie. Heel toevallig werd er in die periode een aangeboden op Marktplaats via Dries Bakkenes en die auto heeft m’n vader toen gekocht. Die is in Duitsland omgebouwd en dat is erg netjes gedaan, met een goed dak en kunstige zijramen achter.

Poolcirkel

Ondertussen ben ik steeds meer foto’s van Amazon cabrio’s van het Internet gaan verzamelen. “Toevallig” zag ik er niet al te lang daarna weer een te koop staan in Zweden. Eerst eens voorzichtig geïnformeerd of hij als cabrio geregistreerd stond. Dat bleek inderdaad het geval te zijn en omdat deze er op het eerste gezicht een stuk beter uitzag dan die ik al had, ook deze maar ongezien gekocht. Volgende uitdaging was wel dat hij helemaal in noord Zweden stond, vlakbij de poolcirkel. Daar rij je dus niet even met een trailer heen. Daarom de hele procedure uitgezocht en geregeld om er een tijdelijk export kenteken op te krijgen en gecombineerd met een vakantie in Zweden. Gelukkig was de staat van deze een stuk beter en de 3000 kilometer terug zijn los van wat olieverbruik prima verlopen.

Weer een project erbij

Hoewel hij eenmaal in Nederland prima door de APK kwam, zit er ook hier nog wel aardig wat werk aan. Zo is het dak wat erop zit niet veel meer dan een tent die beschermt tegen de ergste regen, maar wel veel herrie maakt.

Amazon_cabrio_Lars

Ook zit er nog wel laswerk aan de deuren en zit hij in de mat zwarte lak. Afgelopen winter vloog om, dus nu eerst nog maar een zomer met hem rijden, heerlijk! Ondertussen weer wat meer kennis opgedaan bij Joop Noordhuizen, die een Amazon cabrio op basis van een Duett chassis heeft gemaakt. Zelf heb ik een dak en voorraamrand van een MGF gekocht. Door de raamrand deels op de huidige raamrand te lassen, ontstaat de goede aanhechting voor het dak zelf. Natuurlijk moet dit nog wel verbreed en verlengd worden, maar ook dat gaat uiteindelijk wel lukken.
Onlangs de rode, eerst aangeschafte, Amazon cabrio maar weer verkocht. Natuurlijk niet voordat er een foto gemaakt was van drie Amazon’s cabriolet met Nederlands kenteken op een rij, dat zul je niet snel weer zien.

3x_Amazon_cabrio1

Meer informatie weblinks:
https://www.oudevolvo.nl/volvo-amazon-cabriolet/
http://www.lov.be/artikels/Coune_ridders.htm
http://www.amazoncoune.be/

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate