Brede velgen op een Volvo Amazon

Je bent nu in:

Brede velgen zijn voor de Amazon in de jaren zestig alleen als optie geleverd.
Op de gewone Amazon zat standaard een 4J velg (nummer 670429) met een 165/80/R15 band en een ET waarde van 25mm. De Amazon combi was standaard voorzien van een iets bredere 4,5J velg (onder andere onderdeelnummer 668280) met dezelfde band.

Waarom bredere velgen?

Er zijn uiteenlopende redenen om voor bredere velgen te kiezen. De een vind het mooier staan, een beter gevulde wielkast. De ander kiest ervoor vanwege het grotere (en goedkopere) bandenaanbod voor bredere velgen. Persoonlijk vind ik vooral de wegligging ook een stuk beter.

Origineel brede velgen Volvo Amazon

Origineel brede velgen waren vroeger voor de Amazon tussen 1967 en 1970 alleen als optie te verkrijgen.
Daarom zijn de origineel brede velgen tegenwoordig relatief schaars.

Er zijn verschillende types origineel brede velgen voor de Volvo Amazon.
Kronprinz (KPZ) velgen met het nummer 6135B of 6135D passen niet op de Amazon, maar zijn voor de 140, 164 of 1800E/ES.

Volvo 613014

Dit zijn 15 inch velgen met een breedte van 5,5J.
De ET waarde is 10mm en de spoorverbreding is 30mm.
Het is een zogenaamde H1 velg met een glad bed.

Velg volvo 613014

Kronprinz 6134B

Ook dit zijn 15 inch velgen met een breedte van 5,5J.
De ET waarde is 5mm en de spoorverbreding is 40mm.
Ook deze velg heeft een volledig glad bed (H1 velg).

Velg kpz 6134b

Volvo 613017

Deze zijn 100% identiek aan de 6136b velgen die hieronder staan, maar door Kronprinz is er een Volvo nummer ingeslagen (op de plek van het KPZ nummer).Het zijn 15 inch velgen met een breedte van 5,5J.
De ET waarde is 15mm en de spoorverbreding is 20mm.

Velg 613017

Kronprinz 6136B

Ook dit zijn 15 inch velgen met een breedte van 5,5J.
De ET waarde is 15mm en de spoorverbreding is 20mm.
Ook deze velg heeft een volledig glad bed.

Velg kronprinz 6136b

Lemmerz 1538

Wederom 15 inch velgen met een breedte van 5,5J. Deze velgen hebben een ET waarde van 15mm en een spoorverbreding van 20mm.
Dit is een zogenaamde H2 velg, dus met een rand aan de binnenkant en buitenkant. Daarom zie je in het velgbed een rand.

Velg lemmers 1538 type1

Lemmerz 1538, uitvoering 2

Deze zijn qua maten hetzelfde als de uitvoering hierboven.
Deze velg is echter een H1 velg, dus met een glad bed (net als de Kronprinz velgen).

Velg lemmerz type2

Er is een Duitse typegoedkeuring voor 5,5J velgen waarop specifiek de Lemmerz 1538 velgen genoemd worden.

Typegoedkeuring 5,5J velgen Volvo Amazon

Dit in combinatie met 185/70SR 15 banden, maar die zijn tegenwoordig duur en lastig te vinden, zie ook het Bandenmaat Amazon overzicht onderaan dit artikel.

Verbrede velgen Volvo Amazon

Verbrede velgen kunnen een alternatief zijn voor de origineel brede velgen voor de Volvo Amazon.
Er zijn globaal twee methoden om standaard volvo velgen te verbreden:

  1. Inlassen van een ring in het velgbed
  2. Een bestaand hart in een nieuw velgbed lassen

Inlassen van een ring in het velgbed

Dit kon altijd voor iets van 30 a 40 euro bij Edwin Gervink in Borne, maar die is er mee gestopt. Ik heb geen aanbevelingen van of ervaringen met andere aanbieders dus kan geen nadere info geven.

Persoonlijk ben ik geen voorstander van deze optie, maar het kan wel. Zie hiernaast een generiek voorbeeld.

Velg verbreed 15inch rand

Een bestaand hart in een nieuw velgbed lassen

Op het moment dat er een bestaand hart in een nieuw velgbed gelast wordt, weet je in elk geval dat het velgbed recht is. Een ander bijkomend voordeel is dat je indien gewenst relatief makkelijk nog iets breder zou kunnen gaan naar 6J of zelfs 7J en toch nog goed uitkomt qua ET waarde en spoorverbreding.

Helaas weet ik ook geen actuele aanbieders van dit type verbrede velgen.

6J nieuw velgbed

Overige brede velgen Volvo Amazon

Naast de origineel brede en verbrede velgen, zijn er ook nog diverse andere opties om de Amazon te voorzien van bredere velgen. Zo passen velgen van sommige Amerikaanse auto’s en worden er nog velgen nieuw gemaakt.

Welke alternatieve velgen passen?

Waar moet je op letten bij de zoektocht naar alternatief brede velgen?
In de eerste plaats de steek (dus orientatie/afstand van de wielbouten). Voor de Amazon is dit 5×114,3.
Daarnaast is ook de ET waarde belangrijk. Dit bepaalt hoe ver een velg naar binnen of buiten komt. Voor standaard Amazon (Combi) velgen is de ET waarde 25mm. Tot slot is het goed om te bedenken dat een Amazon sedan met 4J velgen geleverd werd en een combi met 4,5J en dat er als optie 5,5J velgen verkrijgbaar waren. Dit zegt iets over de maten waarvoor het onderstel berekend is. Iets breder kan op zich prima. Zelf heb ik met 7J (maar dan wel lichtmetalen velgen) gereden. Het spreekt voor zich dat bredere velgen een zwaardere belasting vormen voor o.a. wiellagers en fusees.

15 inch Wolfrace met rand

De echte Wolfrace velgen hebben een opstaande soort rand. Bovendien staat er Wolfrace in de rand. Deze 15 inch velg is 6J breed en er zit een band van maar liefst 215 breed op. Er past echter ook een smallere band op.

Wolfrace origineel met rand

15 inch Wolfrace zonder rand
Deze velgen lijken sterk op de Ansen Sprint velgen, maar hebben een opstaande rand in het midden. In tegenstelling tot de Wolfrace velgen hierboven hebben ze geen opstaande rand buitenom. Wel is deze ook 15 inch en 6J breed (met dank aan Rob voor de foto).

wolfrace origineel zonder rand 2

GB velgen 14 inch

De GB velgen lijken erg op de Minilite velgen. De GB velgen zijn echter in opdracht van Volvo gemaakt, onder andere voor de Amazon. Ook deze velgen zijn 14 inch waardoor er naar verhouding weer iets hogere banden op moeten (hier 195/70R14).

Volvo gb velgen 14inch 1

Minilite

De minilite velgen worden nog steeds geleverd.
Ze zijn bij diverse handelaren te krijgen met de juiste ET waarde in de maat 15 inch en breedte 5,5J.

Velg minilite

14 inch Wolfrace / Ansen Sprint
Waarschijnlijk zijn dit Wolfrace look-alike velgen van het merk Ansen Sprint. Ook deze velgen passen op de Volvo Amazon. Deze 14 inch wielen passen erop qua vrijloop voor de remklauwen. Er zijn echter wel hogere banden nodig om de afrolmaat gelijk te houden aan standaard 15 inch Amazon velgen+banden.

Wolfrace imitatie 14 inch gepoetst

15 inch Ansen Sprint

Dit zijn zeker Ansen Sprint velgen en lijken erg op Wolfrace velgen. De hier getoonde velg is 7J breed en voorzien van een 195/65R15 band. Door de ET waarde is er voldoende vrijloop zowel voor als achter. Deze velgen zijn/waren nog nieuw te koop, maar kosten/kostten dan wel 188 euro per stuk zonder wielmoeren.

Ansen Sprint velgen

Bandenmaat Amazon

Origineel zaten op de Volvo Amazon 165/80R15 banden. Het bandenaanbod is in de loop der jaren echter nogal gewijzigd. Gelukkig zijn deze banden nog steeds goed te krijgen hetzij iets duurder. Zodra je brede velgen gebruikt, wordt het aanbod een stuk groter.

Bredere banden

Het is belangrijk om de omtrek (afrolmaat) van de alternatieve band zo dicht mogelijk bij de omtrek van de originele band te kiezen. Dit om een tellerafwijking en belangrijker nog, mogelijk onnodig hogere toeren, te voorkomen. De originele banden 165/80R15 hebben een omtrek van 2026,33mm.

185/70R15 Van oorsprong werden 185/70R15 banden gebruikt op 5,5J velgen. Die zijn echter vrijwel niet meer te koop (en dan sowieso erg duur).

195/65R15 De 195/65R15 is een goed alternatief. De omtrek is slechts 1,6% kleiner dan een standaard Amazon band. De velg die je nodig hebt om deze band te kunnen gebruiken is van 5,5J tot 7J. Deze maat is erg gangbaar voor moderne auto’s waardoor er veel banden aanbod is in deze maat.

195/70R15 Een ander alternatief is de 195/70R15. Hierbij is de omtrek 1,4% groter dan een standaard Amazon band. Hierdoor heb je nog weer een iets lager toerental op kruissnelheid. Ook deze band is te gebruiken op velgen van 5,5J tot 7J. Let wel op dat je geen bestelautoband neemt, deze zijn er veel in deze maat.

205/60R15 Je zou zelfs kunnen overwegen om 205/60R15 banden te gebruiken. Ook deze banden hebben een omtrek die slechts 1,6% kleiner is. Houd er echter wel rekening mee dat de auto hierdoor een stuk zwaarder gaat sturen en er meer slijtage optreedt aan wielophanging en lagers. Ook deze banden passen op een 5,5J velg tot een maximum breedte van 7,5J, maar of je dat moet willen op een Amazon??

Handige links:
Een aantal handige links voor het vergelijken van bandenmaten en berekenen van geschikte velgen.

Was this article helpful?
Dislike 0
Views: 1559
OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate