Ombouw volvo amazon combi

Volledige restauratie en hoogwaardige EV conversie

Ombouw elektrische Volvo Amazon combi

Na een verkenning in maart 2015 heb ik besloten mijn Amazon combi om te bouwen naar een geheel elektrische auto. In de diverse blogposts zijn alle detailstappen te zien en op deze pagina is een samenvatting en algehele voortgang van de ombouw te zien.

Verkenning in 2015

Het begon met een droom en vervolgens een haalbaarheidsstudie. Daarbij heb ik gekeken naar vier aspecten:

Technische haalbaarheid = OK

Economische haalbaarheid = Matig

Regelgeving = Uitdagend

Fun factor = Hoog

Dus het werd een GO en ik ben het gaat doen. Zie hieronder de blogpost uit maart 2015 met wat verdere inhoudelijke aspecten van de verkenning.

Verkenning ombouwen Volvo Amazon combi naar elektrische auto = GO

Nu de verbouwing van de garage is afgerond en de combi weer binnenstaat, kan het…

De donorauto: Volvo Amazon combi uit 1967

De auto Volvo Amazon Combi uit 1967

Gekocht in juli 2008. De auto had toen al 15 jaar stilgestaan en bij ons dus nog eens 7 jaar.
Donkergroen (kleurnummer 94) is zijn originele kleur en volgens het Volvo archief is hij in april 1967 geleverd in België. Hij is in 1975 geïmporteerd naar Nederland. De auto heeft best wat werk (roestschade), maar een echt significant betere die voldeed aan de eisen was niet tijdig te vinden.

Uitgangspunten ombouw

 • Gewenste range circa 115 km
 • AC motor (voorkeur voor Siemens 1PV5135-4WS14 met DMOC 645 inverter)
 • Met behoud van versnellingsbak (M400 uit een 164 maar met lange pook) en koppeling (mogelijk versterkt)
 • 8 Tesla batterijen met 42 kWh nominaal en max 38 kWh beschikbaar
 • MIA subsidie (=versneld afschrijven) aanvraag gehonoreerd dus zakelijk aantrekkelijk
 • Laadvermogen 500 kg
 • Aanpassing kenteken bij RDW is / lijkt redelijkerwijs haalbaar

Voortschrijdend inzicht

Gedurende het project kom ik op nieuwe ideeën en schrijdt de technologie voort. Inmiddels is er een aantal nieuwe punten bij gekomen:

 • Gebruik van Tesla batterijen met een hogere energie dichtheid (dus meer capaciteit én tegelijkertijd minder gewicht)
 • Implementeren CHAdeMO snelladen
 • Gebruik van een BMS voor monitoren spanning en temperatuur van de batterijen
 • Mogelijkheid tot verwarmen en koelen van de batterijen
 • Airco
 • Standkachel

Partners

New Electric

Inmiddels heb ik na een prettige kennismaking en een goed voorstel gekozen voor New Electric uit Amsterdam als samenwerkingspartner en leverancier voor de elektrische componenten inclusief ondersteuning voor de ombouw.

New Electric logo

Nordicar

Nordicar met hun webshop volvo-parts onderdelen partner voor mijn elektrische ombouw project. Nordicar is waarschijnlijk de grootste zo niet een van de grotere onderdelen leveranciers voor nieuwe onderdelen in Nederland.

nordicar volvo banner

Garage71

Zoals Garage71 het zelf omschrijft op hun website “Everything imaginable is build by us” lijkt me erg treffend geformuleerd. Mischa haalt regelmatig de uitspraak aan van Colin Chapman, de oprichter van Lotus Cars:

“Simplify, then add lightness”

Dat helpt mij om een goede balans te vinden tussen een high-end ombouw met mooie features en een maakbaar geheel.

logo Garage71

Tinustuning

Bij Tinustuning ofwel Ben Flierman kom ik al heel lang. Aanvankelijk opgestart als Tinustechniek, daarna specifiek voor motor tuning en nu weer breder. Voor mij het adres voor bijvoorbeeld een verzwaarde stabilisatorstang en in het bijzonder voor mijn elektrische combi een drukgroep en koppelingsplaat die het hoge koppel en vermogen van de elektromotor aankunnen. Daarnaast is Ben regelmatig sparringpartner als het gaat om koeling en flow ontwerp vraagstukken.

tinustuning

Jansen Restorations

Qua emissies kan de elektrische combi straks weer jaren de weg op. Om te zorgen dat dat ook het geval is voor de carrosserie doet Jansen Restorations het hele proces van stralen tot spuiten.

De combinatie van een fijne sfeer, vakmanschap en goede communicatie maakt dat de auto in goede handen is. Wat me bijzonder aanspreekt is dat het een ‘one stop shop’ is. Ruime ervaring met stralen, waar nodig nog plaatwerken, schooperen (vlamverzinken), epoxy spuiten, naden afwerken, strakmaken, eindlak en losse delen poedercoaten allemaal bij één en hetzelfde bedrijf. Hierdoor zijn deze stappen goed op elkaar afgestemd en loopt het soepel door.

Jansen Classic Car Restorations logo

Updates / blogposts

Negen uit 2021! Vooral hoogtepunten

Negen uit 2021! Vooral hoogtepunten zoals eerste wielspin, CHAdeMO laden, inspectie en ons EVeryday Nature familie avontuur. Maar natuurlijk ook de brand en de herbouw website. Nogmaals, dank voor al jullie support!

Elektrische Volvo Amazon combi 2021 terugblik

In 2021 heb ik eindelijk de elektrische Volvo Amazon combi afgemaakt. In juni zijn we als gezin met de auto naar Zweden gereisd. Helaas vloog hij in brand toen de auto geparkeerd stond.

Vrolijk kerstfeest! 2021 was een uitdagend jaar

Vrolijk kerstfeest! In veel opzichten was 2021 een uitdagend jaar. Bedankt voor al jullie steun!

Auto nog niet vrijgegeven door de verzekering.

Op dit moment (1 oktober) is de auto niet vrijgegeven door de verzekering. Heb geen onderzoek kunnen doen. De garage is sowieso een puinhoop. Dus tot nu toe gewoon koffie gedronken en wat hypotheses en plannen ontwikkeld.

Vandaag precies drie maanden geleden vloog de Volvo in brand

Hallo allemaal! Vandaag is het precies drie maanden geleden dat de Volvo in brand vloog. Lijkt me een goed moment om weer online te gaan. Ik zal beginnen met het delen van het verhaal van onze reis. Spoiler: geen leuk einde.

Voltvo electrische Volvo Amazon project website

Voordat we op reis gingen heb ik al een projectwebsite gemaakt. Nu heb ik besloten om er een herbouw Voltvo website van te maken. https://www.voltvo.nl (link in bio) Ik zal de bevindingen delen en je kunt doneren om me te steunen.

Dank voor de reacties op ‘rijden en goedgekeurd’!

Bedankt voor de overweldigende respons op de ‘rijden en goedgekeurd’ berichten! Nu neem ik een pauze en familietijd en zal ik twee maanden offline zijn. In augustus kom ik terug met updates en nieuwe EVcreate ontwikkelingen.

Elektrische Volvo Amazon combi goedgekeurd!!

Goedgekeurd!! Op 11 mei is hij door de RDW gekeurd en goedgekeurd. Met dank aan Ruben van 2CV Électrique om dit mogelijk te maken! De Volvo was een beetje een vreemde eend in de bijt bij @2cvgarage maar niet zo vreemd naast een elektrische 2CV. Nu in afwachting van de aangepaste kentekencard.

Wegen van de auto, remtest en koplampafstelling

Wegen van de auto, remtest en koplampafstelling bij Autoservice Twello. Remprestaties uitstekend: 6,1 m/s2 (vereist is 3,6 en voor moderne auto’s 5,8). Gewicht voor/achter is 45:55 en totaal 1471 kg dus 150 kg meer dan het was.
OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate