Volvo Amazon op de rollenbank : 74 PK gemeten

Vandaag was de vermogenstest dag van het Jongerenregister van de Volvo Klassieker Vereniging bij Zomer motorentechniek onder begeleiding van Ben Flierman van Tinustuning. Eergisteren had ik al de benodigde voorbereidingen getroffen zoals afstellen en olie verversen. Even plankgas en maximale toeren vraagt echt wel even wat van de motor.

Allereerst werd de auto met spanbanden vastgezet op de rollenbank.

Amazon   vastzetten   op   rollenbank

Daarna staat hij precies met z’n banden op de rollen en worden er grote ventilatoren voor de auto geplaatst.

Amazon   op   rollenbank

Daarna start te meting. Op de monitor is ondermeer de snelheid, het toerental, de lambda waarde en de op de rollen gemeten PK’s te zien.

vermogensmeting   rollenbank

De topsnelheid van mijn Amazon lag rond de 140 km/h. Er werden drie runs gedaan, de eerste op LPG. Zie onderstaande video:

Hierbij bleek dat in het hogere toerenbereik het mengsel iets te arm was (te hoge lambda waarde). Daarop heeft Ben de verdamper iets anders afgesteld. Voor vermogen is een lambda waarde van 0,87 optimaal, maar doorgaans wordt hij rond de 0,95 gezet. Daarna een tweede run:

Dit leverde uiteindelijk de volgende resultaten op:

resultaat   vermogenstest   Volvo   Amazon   B20A

Het vermogen is dus 73,5 PK en een koppel van 149 Nm. De derde run was op benzine. Daarbij kwam het vermogen iets hoger uit, namelijk op 78,8 PK met een koppel van 151 Nm, maar daarbij was het mengsel wel iets te rijk (lambda 0,82). Dit laatste komt waarschijnlijk door een versleten gasnaald van de Stromberg carburateur door het rijden op LPG. Mijn schatting was dat hij 70 PK zou leveren dus dat is heel netjes. Op een 123 ontsteking, simons uitlaat en B20E kop (met grotere kleppen) na, is hij verder helemaal standaard namelijk. Gezien de curve lijkt er een standaard A-nokkenas in het blok te zitten. Een eventuele eerste verbetering voor wat meer vermogen zou dus een andere nokkenas zijn.

Tot slot heeft Ben nog even de nokkenas die ik nog had liggen geïnspecteerd en kwam tot de conclusie dat het geen bijzondere as is. Verder heb ik van hem twee nieuwe Lesjofors verlagingsveren achter voor mijn Amazon combi gekocht en een rembekrachtiger voor een dubbel systeem aan hem verkocht. Van Ronald heb ik een origineel lampje voor onder de motorkap voor mijn 123GT gekregen.

Verder nog genoten van alle andere auto’s die getest werden. Vooral veel Amazons, maar ook een 340 en de 164 met Megasquirt injectie en een doffe Volvo 140 waarbij toch 100 PK uit de B18B kwam.

Het was een mooie dag! VKV Jongerenregister, bedankt voor de organisatie en ook dank aan Zomer motorentechniek en Ben natuurlijk.

motorenrevisie   Zomer   Holten

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate