Vervolg reparatie rechter achterscherm onderaan

Nu de bumperhouders er definitief op zitten, ben ik verder gegaan met het achterscherm en het schelpje. Omdat de bumperhoek van de oude bumper nog erg in het schelpje stak, heb ik mijn nieuwe RVS bumper even in elkaar gezet om de passing te kunnen controleren.

uitlijning   controleren   met   RVS   bumper

Hierbij bleek dat de belangrijkste oorzaak hiervan was dat de wielrand geen goed uitgangspunt was voor de positionering van het schelpje. Deze moest verder naar voren.

schelpje   meer   naar   voren

Gelukkig heb ik mijn schuurvondst combi staan met een originele ongelaste achterkant waar ik de maten van kan overnemen.

bekijken   ronding   schuurvondst   combi

De ronding achteraan bleek toch vrij goed te zijn.

ronding   combi   klopt   toch   aardig

Het scherm zelf buigt ter hoogte van de bumperuitsparing alleen nog teveel naar binnen. Eerst maar eens de aanslagrand voor het schelpje gemaakt.

voorbereiden   aanslag   schelpje

onderste   hoek   rechtsachter

Het grote gapende gat van een tijd terug wordt nu langzaam maar zeker dicht. Voordat de hoek bij het schelpje dicht gaat, ben ik aan de slag gegaan met het herstellen van het plaatwerk onder het achterlicht.

oude   gasvuller   eruit

Een passend plaatje maken viel nog niet mee omdat de plaat naar allerlei kanten tegelijk rond loopt en ik de originele naad wil terugbrengen.

poging   reparatie   plaatje

Na nog wat kloppen, volgde hij uiteindelijk nog beter de rondingen van het scherm en kon ik hem erin lassen.

gat   oude   buitenvuller   dichtgelast

Plaatselijk alleen nog wat verder doorlassen. Om in de toekomst rondingen makkelijker te kunnen kloppen, heb ik een leren plaatwerkzak en houten hamer gekocht en meteen nog wat meer zincor plaat meebesteld.

leren   plaatwerkzak   en   houten   hamer

Verder heb ik een onderplaat voor het schelpje gemaakt. Hiermee zorg ik dat het buitenscherm weer de juiste ronding krijgt.

onderplaat   schermpje

Wederom met de schuurvondst combi als referentie gezorgd voor de juiste oversteek buiten het schelpje.

vorm   onderplaat   schelpje

Nu het schelpje dus blijkbaar wat verder naar voren hoort, heb ik ook de nieuwe binnenwielbak en schermranden die ik al had gekocht erbij gepakt. Dat sluit allemaal nog niet zo heel mooi aan.

wielranden   en   binnenwielbak

Toch wel lastig dat de vormen zo ver afwijken van hoe het hoort. Dan neig ik toch weer naar de conclusie dat deze auto wellicht teveel verprutst is om als goede basis te kunnen dienen voor mijn ombouw. Maar goed, ik ga gewoon stap voor stap verder en dan is het op een gegeven moment af.

Vanavond ga ik bij nog een andere optie kijken, een compleet ander achterscherm. De grote vraag daarbij is alleen hoe je dat er goed in krijgt. Wordt vervolgd.

Update

Inmiddels de achterschermen bekeken. De achterkant was bijzonder hard. Verder hadden de schermen wel wat werk, maar niet overdreven veel. Ze hadden zelfs nog de originele wielranden. Als je puur naar de schermen kijkt zou je je afvragen waarom de auto is gesloopt, maar die had forse schade.

alternatieve   achterschermen

Uiteindelijk toch besloten om ze niet te kopen. Ze er als geheel in één keer in zetten met binnenwielbak en al zou een te grote operatie voor mij worden. Om de schermen nou te gebruiken als donor voor goed voorgevormde plaatwerk stukken voor bijvoorbeeld achteraan zou zonde zijn. Ik ga dus maar gewoon stap voor stap verder.

4 gedachten over “Vervolg reparatie rechter achterscherm onderaan”

  1. Ah, die heb ik een tijdje terug wel op Speurders gezien. Daar begon hij zelfs nog hoger, maar dat is me echt te gek. Ook dan moet hij er nog in. Wat ik nu op het oog heb in incl. binnenwielbak en wielranden dus dan heb je al veel meer basis vorm.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate