Vervolg airco: compressor, verdamper, condensor

Nu ik mijn zinnen heb gezet op airco en tot de conclusie gekomen ben dat een originele Frigiking underdash verdamper in het midden het mooiste is, ben ik verder op zoek gegaan naar componenten.

HV airco compressor

Qua airco compressor ben ik uitgekomen op deze.

Electric HV airco compressor

Hij is relatief compact en licht en PWM gestuurd. De vraag is alleen, waar moet hij. Ik had nog een plekje onder de voorste batterijen bak voor de motor.

plaatsing airco compressor

DC/DC weer verplaatsen

Maar ja, dan moest de DC/DC converter wel net weer op een andere plek, inmiddels voor de vierde keer. In combinatie met een verzwaarde IPD stabilisator stang die ik ooit bij Tinustuning kocht en er toch onder komt kon hij net een stukje zakken.

DCDC verder zakken tussen stabilisatorstang

Wel handig dat er nou juist in die verzwaarde een uitsparing zit.

IPD uitsparing DCDC

Qua stuuruitslag gaat het ook precies goed met de stuurkogels. Daardoor wel zaak om hem goed te centreren.

centreren DCDC

En daarmee is er een mooie plek ontstaan voor de airco compressor.

AC compressor hangt

Condensor

Een condensor vinden die past in het frontje van een Amazon bleek ook nog niet eenvoudig. Doordat de batterijen bak relatief ver naar voren steekt, kan hij niet op de plek van de originele radiator. Moderne auto’s hebben vrijwel allemaal veel meer ruimte in de hoogte. Daar komt bij dat ik het liefste een parallel flow condensor wilde. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij een universele met de afmetingen 539 x 247 x 20 (Artikel 120AA11004 bij Cool Car Automotive). Nog even een dummy gemaakt met hout en gepast.

Condensor dummy passen

En ook de echte condensor past perfect.

Condensor past perfect in front

Verdamper

De verdamper, dus de airco radiator in de underdash unit is een ander verhaal. Ik ben langs geweest bij Cool Car Automotive en werd daar ondanks dat ze het enorm druk hebben door de hitte erg goed geholpen. Ze hebben me een heel eind op weg geholpen zodat ik nu verder kan en in de winter pakken we het verder op om de details uit te werken.

Ik kreeg in elk geval een universele mee om eens te kijken of die paste.

Verdamper Cool Car Automotive

De verdamper in de Frigiking unit is namelijk een buizen verdamper en niet meer van deze tijd. Tegenwoordig hebben alle auto’s platen verdampers aangezien deze een circa 30% betere efficiëntie hebben.

Maar ja, die buizen modellen zijn lang en smal en de platen modellen meer vierkant en sowieso veel hoger. En na een halve dag op de kop onder het dashboard was ik er nog niet uit.

Onderzoeken airco verdamper plaatsing

Voornaamste reden is dat de ruitenwisser motor danig in de weg zit.

Ruitenwissermotor in de weg voor airco

Ruitenwissermotor draaien

En opeens dacht ik, maar waarom is die motor een gegeven in die positie. Misschien kan ik dat wel veranderen. Het bleek dat het hele mechaniek er zelfs al op is voorbereid. Dus het was een kwestie van armpje van de getande as af, 3 boutjes los, 90 graden draaien en in omgekeerde volgorde weer vast.

Ruitenwissermotor gedraaid uitsparing

Er zat zelfs al een uitsparing voor een nokje aan de motor. Na montage was er veel meer ruimte.

Veel meer ruimte voor airco verdamper

Nieuwe verdamper zoektocht

De verdamper die ik van Cool Car Automotive had meegekregen paste niet, maar het bood wel nieuwe mogelijkheden. Dus alle online auto onderdelen catalogi doorgezocht op zoek naar geschikte kandidaten.

Airco verdampers vergelijking

Uiteindelijk bestond de shortlist uit een Denso voor een Peugeot 307 of een Nissens voor een BMW 5-serie. Met piepschuim nog maar eens een dummy gemaakt.

Airco verdamper dummy

Dat kon nog wel eens lukken om er dan toch een mooie gecombineerde koeling en verwarming underdash unit van te maken. Uiteindelijk gekozen voor die uit de Peugeot omdat die een zij-aansluiting had voor de buisjes naar het blok ventiel. Daarmee is die makkelijker te implementeren. Daarom maar eens een gebruikte gekocht om de behuizing te kunnen maken.

Airco verdamper Peugeot 307

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate