Twee Amazon combi’s bekeken, toch verder met huidige basis

Vol goede energie kwam ik vlak voor de vakantie terug van de restauratiecursus. Tegelijkertijd is de vakantie een periode van bezinning en bekroop mij het gevoel dat ik wil ombouwen naar elektrisch en niet nog tijden aan het lassen wil zijn.

Kiezen   is   ook   een   leerprocesIk kreeg een auto met een bijzonder verhaal aangeboden, dus dat was de trigger om toch nog eens verder te kijken voor een betere basis. De Loesje van deze week was ook wel toepasselijk.

De aanpak zou dan ook veranderen. In plaats van een totaalrestauratie een rijdende auto als uitgangspunt. Dan mijn huidige gebruiken voor het maken van alle mallen en frames, vervolgens de elektro erin en klaar en het hele traject van overspuiten en restaureren overslaan.

De omschrijving was veelbelovend (en de foto’s al helemaal):

Schuurvondst, 30 jaar geleden overgespoten en toen weggezet. Nu opgebouwd, met nieuwe APK. De combi is van 1968. B18 met 4 bak. Paar kleine plekjes maar niks ernstigs. Van binnen zit er nog een klein beetje werk aan. Apk tot 06-2018 kenteken zit er weer op. Originele Hollander met originele sleutels en sleutelnummer plaatje. Rembekrachtiger en remcilinders achter zijn nieuw. Remklauwen voor zijn gereviseerd. Portierrubbers zijn vervangen. Bodem is keihard.

Was een donkergroene, dus min of meer die van mij zodra hij klaar is, maar dan origineel Nederlands.

Zoektocht opgelaaid

Maar als de insteek veranderde en een kant en klare direct bruikbare auto een optie werd, dan stond er nog een in mijn Autoscout favorieten die mogelijk interessant was: Volvo Overig Amazon amazone 122 combi

Ook met een veelbelovende omschrijving:

51 jaar oude volvo amazone in de combi uitvoering. Geen restauratie in het verleden, dus ook geen knoeiwerk. Komt uit Noord Noorwegen, in 1997 naar Nederland gehaald.Altijd in garage gestaan. Sinds 15 jaar in mijn bezit, 3 eigenaren.
Zeer goede B20 injectiemotor met compressie 14 op alle cilinders, uitgevoerd met carburateur. Injectie systeem eventueel weer te plaatsen, niet meegeleverd.
RVS uitlaat. Overdrive. LPG onderbouw. Nieuwe dynamo. Motor recent nagekeken en afgesteld. Hulpveren achter nieuw. Hoofdsteunen, Originele Smith toerenteller. Aluminium binnenschermen en zonneklep voorraam meegeleverd. Rembekrachtiger Lockheed nieuw.
ML behandeling in Leeuwarden Gosliga.
Te doen: Roestplekje bij binnen spatbord li, deuk in voordeur re uitdeuken. Een van de laatste nog nooit aan gelaste combi.
Geen wegenbelasting. Verzekeringspremie oldtimer 40 euro per jaar. Reden verkoop: Wordt niet meer mee gereden.

Die ben ik als eerste gaan bekijken.

Amazon   combi   Noord   Noorwegen   import

En inderdaad, alle holle ruimtes goed vettig. Echt een originele en onverprutste auto. Het enige wat ik kon ontdekken was een vervangen vloerpaneel, maar die zat er erg netjes in. Verder binnenschermen en achterschermen echt nog origineel, hard en ongelast. Tegelijkertijd heeft de auto wel wat licht laswerk en oppervlakkige roest plekken die aangepakt moeten worden. Eigenlijk dus een erg mooie basis voor een relatief eenvoudige restauratie. De combinatie van de vraagprijs en het feit dat ik met mijn huidige project toch ook al best ver ben maakten dat ik hem heb laten staan. Het was toch niet de “instappen en wegrijden” auto waarop ik gehoopt had.

Donkergroen, origineel Nederlands

Daarna ook bij de andere auto gaan kijken, soort van de ideale auto: donkergroen en origineel Nederlands. Deze auto was 30 jaar geleden overgespoten. Toen was hij dus 18 jaar oud. Ik had de hoop dat er destijds minimaal laswerk aan gedaan was. Ook in het echt was het een prachtige auto.

Origineel   NL   Amazon   combi

Toch heb ik ook deze niet gekocht. Ik kon de algehele kwaliteit van de restauratie niet beoordelen en gezien de plekjes die er her en der toch aan zaten deden mij besluiten om de gok niet te nemen. De auto staat overigens ook te koop op Speurders: Volvo Amazon Combi.

Behoefte aan versnelling

Het gras bij de buren is dus niet groener, maar dit lijkt soms alleen zo.

Mijn achterliggende behoefte voor de nieuwe zoektocht is dat ik niet nog twee jaar aan het lassen wil zijn en zin heb om met het daadwerkelijke elektro ombouw deel te beginnen.

Daarom heb ik Jacco gebeld, van Van Wel Oldtimer restauratie van de restauratiecursus.

Jacco   van   Wel

Met hem het plan gemaakt om samen met hem drie dagen aan de auto te gaan werken. Ik huur hem dan gewoon in en ga naar hem toe. Dan maak ik ook volle dagen en doen we samen iets van 50 uur. Dan moet ik een heel eind zijn. Met alle afleiding die ik er thuis doorheen laat komen is de doorlooptijd van 50 uur werk veel langer. Onze beide agenda’s zitten echter vrij vol dus het is even zoeken naar een gelegenheid. Tot die tijd gewoon zelf weer verder.

2 gedachten over “Twee Amazon combi’s bekeken, toch verder met huidige basis”

  1. Tja Rob, ergens dus wel. De twijfel heeft alleen wel een andere oorzaak. Eerst was het heel lang of ik hem wel roestvrij genoeg kon krijgen zodat hij goed genoeg zou worden als basis voor een elektrische auto. Nu wilde ik gewoon sneller dan het gaat. Even leek het hele proces van lassen en restaureren overslaan een leuke optie om direct aan de ombouw naar elektrisch te kunnen beginnen. De bekeken auto’s wezen uit dat het ook met een auto in de wat hogere prijsklasse niet perse zo is dat de basis dan direct goed genoeg is. Ook die auto’s hebben op (kortere of langere) termijn weer aandacht nodig en dat zie je nu al. Het zal veel uitmaken hoe je de auto gebruikt hoe snel dit is (ziet hij wel of geen regen etc). Ik denk dat ik nu gewoon moet concluderen dat er geen shortcut is en dat mijn eigen auto zelf roestvrij maken en goed laten conserveren toch de meest robuuste optie is. Al zal de twijfel heus nog wel een keer terugkomen 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate