Tandwielen Conrad voor kilometerteller reparatie

conrad tandwielenDe kilometerteller en dagteller van mijn Volvo 144GL deden het niet meer, maar de snelheidsmeter nog wel. Na demontage van de tellerunit bleek dat het (zoals verwacht) lag aan een kapot tandwieltje. Dit is een bekend euvel van deze tellers die zowel in de 140-serie als in de 240-serie zitten. Een los tandwieltje kost circa 30 euro. Dat vind ik nogal veel geld voor een eenvoudig stukje plastic.

Daarom ben ik even aan het tellen en meten gegaan. In mijn geval was het oude tandwiel 18 tands en was de diameter 12mm. Dat komt ongeveer overeen met een 20 tands tandwiel met modulo 0,5 en die zijn vrij goed te verkrijgen. Daarom bij Conrad even twee tandwielen besteld om te passen. Een stalen tandwiel 20T en M0,5 voor 3,79 en een kunststof tandwiel 20T M0,5 voor 1,79

Helaas hebben ze beide een te groot asgat ten opzichte van het asje van de kilometerteller. Eens even kijken hoe / of ik dat netjes op kan vullen met een busje. Het kunststof tandwiel lijkt nog het beste te passen qua lengte.

 

1 gedachte over “Tandwielen Conrad voor kilometerteller reparatie”

  1. Gewoon zelf een nieuw tandwieltje maken, of als het alleen maar gebarsten is, er een strak klemmened busje omheen maken, zodat het niet meer slipt op de as.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate