Sloop / autokerkhof in de bossen in Zweden

sloop zwedenIn Zweden, dicht tegen de Noorse grens ligt aan het einde van een lange onverharde weg een bijzondere sloop of eigenlijk een autokerkhof verscholen.

Begin jaren vijftig zijn twee broers, Rune en Thomas een autosloperij begonnen. De oudste auto’s staan midden in het bos. Later zijn ze ook de omliggende akkers gaan gebruiken. Halverwege de jaren zestig werd in Zweden de APK ingevoerd. Omdat veel mensen dachten dat hun auto vast niet goedgekeurd zou worden, werd hij naar de sloop gebracht.

Sluiting in de jaren zeventig

In de jaren zeventig werd de de aanvoer van nieuwe auto’s gestopt door de komst van nieuwe regelgeving gesloten (ze voldeden namelijk niet aan de eisen om een geautoriseerde sloop te worden). Daarom zijn er denk ik relatief veel katteruggen en vrij weinig Amazons te vinden. Die waren toen nog relatief jong.

Overwoekerd door de natuur

Sindsdien heeft de natuur de overhand genomen. Veel auto’s zijn volledig overwoekerd door bomen en struiken en helemaal begroeid met mos. Verrassend genoeg zijn veel auto’s er nog relatief goed aan toe ondanks dat ze er nu zo’n 40 jaar staan. Juist doordat het zo’n groot gebied in het bos is, maakt het een extra interessant autokerkhof. Om ieder hoekje is wel weer een nieuwe auto te vinden. Volgens een globale schatting staan er in totaal ongeveer duizend auto’s. Aan het bouwjaar te zien zijn er daarna toch nog wel wat auto’s bij gezet, zoals een verdwaalde Volvo 140 of Volvo 240.

Volvo Katterug 1 autokerkhof Bastnas

Volvo Katterug stuur autokerkhof Bastnas

Volvo Amazon 1 autokerkhof Bastnas

Meer foto’s?

Bekijk de 98 foto’s van Volvo’s die ik er gemaakt heb, of de in totaal 319 foto’s inclusief andere automerken.

Er hangt een bordje met:

Het autokerkhof is privé Kijk rond in het gebied, fotograferen is geen probleem. Als jullie onderdelen willen kopen of vragen hebben, bel!! Rune: 0573-21561 Tomas: 070-3429988 Geen onderdelen eraf halen of kapot maken.

Waar/hoe vind je het autokerkhof?aankomst sloop Bastnas

De sloop ligt relatief zuidelijk in Zweden in/bij de plaats Båstnäs in de gemeente Årjäng. De GPS coordinaten zijn +59° 21′ 43.14″, +11° 50′ 20.29″. Sommige navigatiesystemen herkennen wellicht ook het adres:

Ivansson Bile mototwerkstad
Bastnas 99
670 10 Tocksfors
Zweden

Het is een lange onverharde weg. Als je je begint af te vragen of je goed zit, gewoon doorrijden. Op een gegeven moment die je aan je linkerhand de eerste auto’s in het bos en kom je daarna bij het open veld met auto’s.

 

 

5 gedachten over “Sloop / autokerkhof in de bossen in Zweden”

 1. he Lars,

  Ook toevallig; ben net terug uit zweden en heb daar twee boeken gekocht waar de sloop waar jij geweest bent in voorkomt. Allereerst: “Här slutar allmän väg” dat helemaal aan de sloop is gewijd en ook “K-Spanning fran ovan” waar een aantal pagina’s over deze sloop gaan.
  Verder ook het nieuwe boek over de P-1800 meegenomen (engelse versie in het volvo museum) en natuurlijk de Biltema voor oliefilters, bougiekabels en gereedschap.

  Ben je trouwens al eens op de Classic Car Week in Rattvik geweest? Zo’n 10 km ten noorden van Rattvik is ook een heel erg mooie sloperij, die nog steeds in bedrijf is.

  Verder een uniek dealer bord van NSU gekregen. Helaas geen volvo, maar wel een uniek gaaf ding.

  Groeten vanuit Dieren, Bart Aalberts

  Beantwoorden
 2. Goeiedag,, ik zou graag met de wagen naar Bastnas gaan, maar hoe begin je eraan? Is het nog toegankelijk, welke taal spreekt men er, buiten het Zweeds? Zijn er nog onderdelen te koop aangeboden? Is er een eigen website van de eigenaars?
  Alvast bedankt.
  Dimitri Vander Biest

  Beantwoorden
  • Het is meer een soort open museum. Er staat dus wel een bordje waarop staat dat je kunt bellen als je dingen wilt kopen, maar dat lijkt me niet serieus. Tenzij je een souvenir wilt. Echt goed bruikbare onderdelen zul je er niet vinden.
   De mannen begonnen de sloop begin jaren 50 dus zullen nu aardig op leeftijd zijn. Kans dat er een website van het kerkhof zelf is lijkt me klein.
   Het is dus in feite een kwestie van coordinaten in je GPS invoeren, erheen rijden, goed insmeren tegen de muggen en je ogen uitkijken.

   Beantwoorden
 3. Net terug van de carbagerun dwars door Scandinavië. Zijn ook langs de locatie gekomen en idd,je kijkt je ogen uit. Helaas te weinig tijd want ik heb het idee dat je er uren rond kunt struinen. Zit maar 1 ding op: nog een keer terug!????

  Beantwoorden

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate