Reparatie en CAD tekening bumpersteun houders Amazon combi

Nu ik een begin gemaakt heb met de reparatie van de achterkant en het ontwerp van de accubak, waren de bumpersteun houders aan de beurt. Hoewel ze onder nummer 662366 (links) en 662367 (rechts) in het Volvo onderdelenboek staan, zijn ze helaas niet nieuw leverbaar. Volvo heeft dit stukje plaatwerk nooit als reparatiedeel in herproductie genomen.

verrotte   bumpersteun   houder   combi

Na het verwijderen van oude reparaties bleef er nog net genoeg vorm over om een mal te maken.

tijdelijke   mal   van   karton

De chassisbalk zelf had ook nog een gaatje naast het afwateringsgat.

bumpersteun   verwijderd

Tijdens het voorbereiden van een plaatje om erin te lassen kon ik mooi even in de balk kijken. Hierdoor zag ik dat de bodemplaat zelfs nog doorloopt in de balk (auto hangt op de kop).

binnenkant   chassisbalk

Hierdoor gaat de suggestie van Jan om ter versteviging een U-profiel vanaf de achterzijde in de balk te schuiven helaas niet werken. Dan moet ik op de plekken van de bevestiging van de accubak maar bussen in de balk lassen.

Na deze inspectie een plaatje passend gemaakt.

stukje   in   chassisbalk   gelast

En erin gelast. Bovendien de resten van de ophanging van de uitlaat en bumpersteunhouders weggeslepen waardoor de balk gereed is voor de plaatsing van een nieuwe steun.

chassisbalk   klaar   voor   bumpersteun

CAD tekening

Het lijkt me wel leuk om toch wat CAD teken vaardigheden op te doen. Deze steunen lijken me leuk om te laten lasersnijden. Origineel zijn links en rechts verschillend, maar ik ga gewoon twee dezelfde maken. Hiertoe ga ik twee platen van 2mm nemen en die op afstand van de dikte van de bumpersteun van elkaar lassen met wat tussenribben.

CAD tekenen doe ik in het gratis online CAD tekenprogramma Onshape en nog best lastig om mee te beginnen zonder enige ervaring. Hier het resultaat tot nu toe:

onshape cad tekening

Hij staat Public bij Onshape dus je kunt hem daar ook bekijken: Bumpersteun houders

Mijn uiteindelijke idee is om dan dus de basis platen te laten lasersnijden en de tekening hier op mijn blog te delen zodat anderen hetzelfde kunnen doen. Volgens mij zijn deze steunen vaak verrot.

Mocht iemand zin en tijd hebben om te helpen met de tekening in Onshape, graag! Stuur dan een berichtje dan voeg ik je als Editor toe aan de tekening.

3 gedachten over “Reparatie en CAD tekening bumpersteun houders Amazon combi”

 1. Lars, in plaats van ribben, zou ik wat gaten boren van bv. 15 mm en er stukjes buis 15 mm doorheen steken zodat je aan de buitenkant kan lassen. De pijpjes (of ribben) niet te dicht bij de steun zetten, anders kun je die niet klemmen.

  Beantwoorden
  • Dankje Peter! Ik ben inderdaad van plan om bussen te gebruiken. Ik weet alleen nog niet hoe ik die ga plaatsen. Opties die ik zie:
   – Gat door en door boren en beide kanten van buitenaf lassen en weer afslijpen
   – Eén kant binnendiameter boren en één kant buitendiameter buis en dan de buitendiameter kant lassen en vlakslijpen
   – Aan een kant een vierkant plaatje uit de balk halen, dan een buisje erop lassen aan de binnenkant en dan het plaatje er weer in lassen
   De steun ga ik overigens gewoon vastlassen op de balk. De ophangpunten (met dus versteviging om te voorkomen dat de chassisbalk plat geknepen wordt) zijn bedoeld voor de batterijenbak.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate