Radio ontstoor relais vervangen en kleppen gesteld

Afgelopen zaterdag had ik de ontstekingsdelen van de 940 vernieuwd door kwaliteitsdelen. Helaas gaf dit nog niet het gewenste resultaat. Als tip in de reacties kreeg ik nog om het radio ontstoor relais te vervangen (Kevin, dank!). Hoewel z’n naam anders doet vermoeden, dient dit relais om de injectoren van een + (spanning) te voorzien. Het nieuwe relais rammelde en viel uit elkaar toen ik hem monteerde.

radio   suppression   relais

Weer even dichtgeplakt en voor de functie maakt het denk ik niets uit. Helaas was ook dit niet de sleutel tot de oplossing.

Als hij na slecht starten tot aanslaat, loopt hij ook wat bokkig en rommelig. Op dat moment heb ik de bougiekabels er eens één voor één afgetrokken. Bij cilinder 1 (vooraan) eigenlijk geen noemenswaardig verschil. Hij liep toen dus nog op benzine.
Bij thuiskomst nog eens gedaan, maar dan op LPG en toen wel een duidelijk verschil.
Daarna overgezet op benzine en nog eens, ook weer een duidelijk verschil. Omdat je nu ook tijdens het rijden soms ook wat begin te merken, dacht ik nog aan klepspeling. Dus even de kleppen gesteld.

kleppenstellen

Twee van de acht kleppen moesten iets ruimer gesteld worden, maar niet in dusdanige mate dat dit de problemen zou kunnen veroorzaken. De eerste en vierde cilinder stonden zelfs nog gewoon helemaal goed.

Nog steeds is het euvel niet verholpen. Ik verdenk nu nog de bobine al geeft die juist eerder problemen als hij koud is. Van Ingmar kreeg ik nog de tip om het witte brandstofpomp relais nog even te controleren ondanks dat deze nog geen jaar oud is. Dat ga ik ook zeker nog even doen.

Voordeel is wel dat het nu steeds constanter voor lijkt te komen dat hij slecht start. Dat maakt het opsporen van de oorzaak makkelijker. Binnenkort anders maar even langs bij Timen Smit.

1 gedachte over “Radio ontstoor relais vervangen en kleppen gesteld”

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate