Puck gedemonteerd van Siemens motor

Na het ophalen van de Siemens elektromotor en controller ontdekte ik al dat ik een belangrijk ding over het hoofd had gezien bij het aanleveren van de specificaties voor het laten maken van de adapterplaat. De krukas van een B18/B20 heeft een groefje voor de circlip om het toplager te borgen. De as van de elektromotor heeft dit standaard natuurlijk niet. Daarnaast bleek het originele toplager niet te passen omdat de as van de Siemens motor daar niet genoeg ruimte voor bood om tot 35mm uit te draaien.

origineel   toplager   te   groot

Gelukkig blijkt een universeel lager met buitenmaat 32 mm (de binnendiameter van de as) en binnenmaat 10 mm prima voorhanden. De puck (adapter tussen motor en vliegwiel) heeft nog 5 mm ruimte om iets te maken om het toplager op te sluiten.

toplager   opsluiten   met   puck

Er moet dan even een busje in de as waardoor het toplager niet naar achteren weg kan zakken. Voor de as en voor het toplager dan een dun plaatje van iets van 1 mm en dan een circlip. Hiervoor moet dus even een groefje gedraaid worden in de puck en dus moet de puck eraf.

borging   puck   lossen

Hij zat nog behoorlijk vast, dus even een ringetje als steun voor de poelietrekker op het gat leggen ging niet. Daarom even een stuk metalen staf gekocht van 35 mm en een plugje gemaakt op de draaibank. Toen ik mijn Myford Super 7 kocht, zaten er wel wat toebehoren bij, maar niet zo heel veel beitels, dus ik heb nog even een beitelset en snelwisselhouder met schuitjes gekocht.

draaibank   beitels   en   houders   gekocht

Leuk om de draaibank nu echt te gebruiken. Wel merk ik dat ik nog weer wat moet oefenen om het draaien weer in de vingers te krijgen.

tegenhouder   maken   op   draaibank

Daarna ging de puck er vrij soepel af, zeker na heb nog even iets verwarmd te hebben met de hete lucht verfbrander.

puck   eraf   halen   met   poelietrekker

En voila, klaar om nog even nabewerkt te worden.

pucks   gedemonteerd

 

1 gedachte over “Puck gedemonteerd van Siemens motor”

  1. Wat een práchtig project en wat een passie voor techniek én VOLVO !!! Ik ben nu alweer nieuwsgierig naar de volgende fase van jullie…..
    Ernst Jensma
    Bontebok

    Beantwoorden

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate