Poging reparatie verlichting Volvo 244 GLE

Hij heeft ook nog een uitdaging qua verlichting. Het gebroken paneel en de korte schakelaar is niet voor niets bleek. Alleen de dimlichten werkten, de stadslichten, interieurverlichting, kentekenverlichting en achterlichten niet.

Even meten met de multimeter leverde op dat de onderste twee zekeringen geen spanning kregen. In het topic op Volvolvo.nl leerde ik dat die spanning van de schakelaar hoort te komen. Dat aanknopingspunt leverde interessante inzichten op.

IMG_1634 IMG_1637

Het bleek dat maar 3 van de 5 draden aangesloten waren en dat er een schakelaar met afgeknipte of ontbrekende pinnetjes zat.
Op zoek naar een schakelaar dus. In het onderdelenboek staat een hele lijst:

lichtschakelaars2

Een 5-pins schakelaar bleek lastig te vinden. Wel een 6-pins gevonden, dus maar even proberen of dat wil. Het schema was hoopgevend:

IMG_1643

Haynes bood de vertaling van de nummering 1=X, 2=15, 3=30, 4=56, 5=S, 6=.. 7=58.
IMG_1645Ik ga het dus als volgt proberen:
1 = leeg
2 = 15 = W-R
3 = 30 = R
4 = 56 = Y
5 = S = GN
6 = niet bestaand
7 = 58 = W

Update
Helaas werkte dit niet. Blijkbaar is de 6-pins schakelaar van binnen dusdanig anders dat hij niet geplaatst kan worden in plaats van een 5-pins.
Ik heb nu in elk geval nog minder licht (ook geen koplampen meer). Dan toch echt maar op zoek naar een 5-pins schakelaar.
Tweedehands nauwelijks te vinden of erg duur. Daarom maar een nieuwe besteld bij Scandcar.
Tijdelijk de 6-pins provisorisch aangesloten.

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate