Optima Red Top gel accu gekocht voor Volvo Amazon

Met het kleine beetje kou van de afgelopen dagen wilde de Amazon al niet meer starten. De reserve accu mocht niet baten, want die stond ook in de kou in de kofferbak. Met een starthulpje van de 940 sloeg hij direct aan. Tijd voor een nieuwe accu.

De vorige accu was een conventionele loodaccu en had iets van 3 a 4 jaar dienst gedaan. Na wat research kwam ik uit bij een gel of agm accu als goed alternatief. Mede door de positieve ervaringen die ik vond op het VolvoKV forum heb ik gekozen voor een Optima Red Top accu.

Optima   Red   Top   accu

In een Amazon past een 50 Ah RT S. De S staat hierbij voor standaardpolen op de bovenkant, links plus (rood), rechts min (zwart). En past inderdaad prima ondanks dat de polen wat meer naar het midden zitten. Ook is de originele bevestigingsbeugel gewoon bruikbaar.

Volgens de fabrikant heeft een gel accu de volgende voordelen:

  • Tot driemaal langere levensduur dan andere batterijen.
  • Hogere energie in de eerste één, twee, vijf en tien seconden van het startproces dan vergelijkbare conventionele loodbatterijen met dezelfde capaciteit.
  • Constante prestatiekwaliteit houdt uw batterij ook tijdens ontladen op hetzelfde niveau draaiende.
  • Ideaal voor seizoensgebruik; volledig opgeladen kan hij ongebruikt 12 maanden op kamertemperatuur (of lager) worden opgeborgen en toch een voertuig starten.

Ook in een ANWB test komt zijn deep-cycle broertje, de yellow top, er als “zeer goed” met “zeer veel laadcycli” uit.

Het nadeel van een gel accu is wel dat hij wat duurder is dan een conventionele accu, zelfs twee keer zo duur. Ik vond uiteindelijk een goede deal bij Carmo Electronics en heb daar de Optima Red Top 50Ah RT S-4.2L voor 165 euro besteld. Ook nog supersnel geleverd!

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate