Opmerkelijk: Nu al uitspraak rechtbank MRB regeling oldtimers

Terwijl Stichting Autobelangen volop bezig is met de voorbereidingen van de proefprocessen vernam ik zojuist op de Facebook pagina van de KNAC dat er nu al een uitspraak is van de rechtbank over de MRB regeling.

RECHTBANK: MRB-REGELS BLIJVEN GEHANDHAAFD

Spijtig bericht: aan de eerder vastgestelde regeling vrijstelling MRB voor klassiekers en oldtimers gaat (voorlopig) niets veranderen. Dat valt af te leiden uit de uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West Brabant, die afgelopen week oordeelde dat de “belastingvrijstellingsbeschikking oldtimers niet voor onbepaalde tijd is afgegeven”.

Blijkbaar had mr. Clements Meerts al een rechtszaak aangespannen. Op zijn pagina beschrijft hij:

Naar mijn weten loop ik met dit proefproces vooruit op de mensen van “Vrijstelling Oldtimer” van de Stichting Autobelangen, de club van Wouter van Embden  (www.vrijstellingoldtimer.nl).

Aan de belastingrechter voorgelegd dat de belastinginspecteur kort na  de tenaamstelling van mijn auto een persoonlijke beschikking heeft afgegeven, waarin hij mij voor deze auto vrijstelling heeft verleend van de motorrijtuigenbelasting en wel voor onbepaalde tijd.

KNAC   MRB   blijftHet verslag van de uitspraak zelf kan ik nog niet terugvinden, maar aan de Tweet van Dhr. Meerts is op te maken dat zijn bewaar is afgewezen aangezien hij in hoger beroep gaat. Persoonlijk verwonder ik mij over deze “ik ben eerder” actie. Het kon nog wel eens nadelige consequenties hebben voor het proces van Wouter van Embden.

Daarnaast vind ik het niet zo verwonderlijk dat de rechtbank oordeelt dat de vrijstelling niet voor onbepaalde tijd is afgegeven. Dat staat inderdaad nergens, maar hetzelfde geldt voor wel meer dingen. Het belastingpercentage wat je betaalt als inkomstenbelasting kan volgend jaar ook weer anders zijn. Maar misschien is dat een beetje kort door de bocht gedacht van mij.

Ik ben benieuwd hoe het hoger beroep in deze zaak gaat en in het bijzonder naar de proefprocessen van VrijstellingOldtimer.nl.

Vooralsnog is het 1 december geweest en staan alle benzineauto’s die gebruik maken van de overgangsregeling gestald en zijn deze voor drie maanden van de openbare weg af. Ik ben benieuwd of dit nog zal veranderen in de nabije toekomst.

Aanvulling (bron: nieuwsbrief Vrijstelling Oldtimer)

Een beknopte aanvulling op basis van de nieuwsbrief van Wouter van Embden met betrekking tot de relatie tot de zaak van Stichting Autobelangen en die van Dhr. Meerts.

Toen wij van zijn plannen hoorden, hebben we hem gevraagd of hij met ons wilde samenwerken en om zich mogelijk bij de landelijke proefprocedures van Stichting Autobelangen aan te sluiten.

Wij hebben immers goede afspraken gemaakt met de Belastingdienst, rechtbanken en onze advocaat prof. mr. Barkhuysen van Stibbe Advocaten uit Amsterdam en wij hebben de vijf kandidaten voor de proefprocessen zéér zorgvuldig uitgekozen om onze kansen zo goed mogelijk te benutten.

Bovendien – zo legden wij hem uit – als de man in kwestie zijn zaak zou verliezen, zou dit invloed kunnen hebben op de uitkomst van onze vijf proefprocedures en daarmee zouden alle oldtimerbezitters in Nederland gedupeerd kunnen worden. Desondanks is de individuele procedure voortgezet. Inmiddels is duidelijk geworden dat de rechter hem in het ongelijk heeft gesteld en ondertussen is het ons helder dat onze aanpak van de zaak anders is. Zo voeren we vijf processen in plaats van één en zonder in detail te kunnen treden is het wel duidelijk dat er ook inhoudelijk verschillen zijn.

We betreuren het feit dat de oldtimerbezitter in kwestie zich niet bij ons heeft aangesloten en wij vinden het jammer voor hem dat hij zijn zaak heeft verloren.

Die teleurstelling kan ik me wel voorstellen. Ik vind het ook opmerkelijk. “Ik ben eerder” zal zoals op Facebook ook al werd opgemerkt door iemand wel een kwestie van ego zijn. Hopelijk heeft het geen nadelige invloed op de zaak van Vrijstelling Oldtimer. Mijn indruk daarvan is dat die in elk geval getuigd van een gedegen voorbereiding. Of de afloop anders zal zijn dan de zaak van Clements Meerts zal moeten blijken. Ik vrees dat de rechter ook hier de staat in het gelijk zal stellen ook al zijn de naar verwachting aan te voeren argumenten van Stichting Autobelangen best steekhoudend.

3 gedachten over “Opmerkelijk: Nu al uitspraak rechtbank MRB regeling oldtimers”

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate