Opbouwen neus Amazon combi

Om het rechter binnenscherm te kunnen plaatsen, moet de positionering van de hele neus goed zijn. Eerst maar eens de voorschermen, motorkap en het front er gewoon opgezet.

neus   combi   opbouwen   v1

Op een afstandje lijkt het dan opeens alweer heel wat, maar aan de uitlijning mankeerde nogal wat. Met name aan de linkerkant bleef de motorkap te ver open staan.

motorkap   blijft   open   staan

Ik had nog een ander setje scharnieren liggen, dus die er maar even ingezet. Dat werd al beter dus maar eens de scharnieren vergeleken. Op het eerste gezicht zie je het nauwelijks, maar de stangen van de groene scharnier was best krom.

scharnier   bovenste   ligger   combi

scharnier   bovenste   ligger   referentie

scharnier   achterste   staander   combi

scharnier   achterste   staander   referentie
Gelukkig zit er geen blok in en voortrein onder, dus ik kon een kijkje nemen onder de kap waardoor de kap nog steeds niet helemaal goed sloot.

kijkje   onder   kap   in   gesloten   stand

Het bleek dat het scharnier al te vroeg ingeklapt was voordat het achterste scharnierpunt ook al helemaal goed gezakt was. Vermoedelijk is de kap bij het monteren wat ontzet geraakt (al zag je daar verder niets van). Dit weer even wat ongedaan gemaakt door de kap in open stand nog verder open te drukken en zo wat terug te forceren. Daarna sloot de kap al een stuk beter.

motorkap   sluit   al   beter

Opbouwen en afstellen moet van achteren naar voren dus eerst moeten de deuren erin. Helaas had ik alleen nog maar scharnieren met speling liggen. Die dacht ik wel “even” te reviseren, maar ondanks mijn nieuwe pers en acetyleenbrander kreeg ik de oude pin er niet netjes uit. Ik heb nog geen perspen kunnen vinden die past op mijn pers én de kracht kan overbrengen.

poging   scharnier   reviseren

Dan toch maar een setje goede scharnieren geregeld en daarna kon het verdere passen en afstellen beginnen. Van de positionering van de binnenschermen klopt maar weinig.

norm   breedte   binnenschermen

Vergeleken met mijn Amazon sedan zaten de binnenschermen vooraan ongeveer 1,5 cm teveel naar elkaar toe. Ik heb nu de positionering van de motorkap als uitgangspunt genomen en zo de juiste plaats voor het linker voorscherm vastgesteld.

mismatch   binnenscherm   links

Ik snap niet hoe dit ooit netjes in elkaar heeft gezeten. Het zal er ook wel mee te maken hebben dat ik new old stock spullen gebruik met goede originele pasvorm. Wellicht waren de delen die eraf kwamen aangepast. Het linker binnenscherm op zich wil ik laten zitten dus vooraan even losgehaald en gericht. Daarna klopte de naad al een stuk beter.

kier   links   al   beter

Update

Helaas lukt de uitlijning nog net niet helemaal lekker.

uitlijning   kap   en   schermen   nog   niet   goed

Aan de rechterkant (links op de foto) is de kier te groot.

kier   rechts   te   groot

En links te net nog iets te klein.

kier   links   te   klein

Tegelijkertijd zit het front zelf op de juiste plaats en zijn de schermen daar gewoon zoals ze horen op vastgezet.

front   gecentreerd

De motorkap zelf lijkt inmiddels vrij goed te liggen. Dit na het vervangen van beide scharnieren en terugbuigen van de bevestigingspunten.

kier   motorkap   rechts   goed

kier   motorkap   links   goed

Hoe zouden jullie dit oplossen? Toch nog het front wat meer naar links (op de frontale foto naar rechts) verplaatsen om zo de kieren gelijkmatig te verdelen?

Na goede tips op het VolvoKV forum om het rechter scherm na te meten en te kijken of hij niet toch naar binnen te drukken was nog weer met frisse moed aan de slag gegaan.

Qua maatvoering waren beide schermen goed en in plaats van deze new old stock delen de oude schermen en het oude front gebruiken maakte geen verschil. Daarop nog even aan het duwen en trekken geweest met de scharnieren en die nog een beetje anders afgesteld. Het werd daardoor wel weer wat beter, maar helemaal goed werd het net niet.

uitlijning   motorkap   en   voorschermen   al   beter

Daarna viel me op dat de kier tussen de motorkap en het front aan de rechterkant bij de hoek ook vrij groot was. Het front daar iets opdrukken deed wonderen.

front   iets   omhoog

Het scherm kantelde wat naar binnen en zowel de kier tussen motorkap en front als die tussen motorkap en voorscherm was naar mijn zin. Nu heb ik in elk geval het vertrouwen dat ik het plaatwerk uiteindelijk goed gesteld krijg. Dan nu rechts het restantje binnenscherm eruit zagen en de nieuwe erin lassen.

2 gedachten over “Opbouwen neus Amazon combi”

  1. Kun je aardig druk mee zijn. En soms snap je niet dat het mooi in eljaar heeft gezeten. Komt m.i. vooral door verschil in pasvorm van de verschillende plaatwerkdelen. Het ene sparbord is het andere niet.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate