Nieuwe kabelboom maken voor Amazon combi

Van oude kabelbomen weet je soms niet hoe goed de contacten nog zijn en of er veel aan gerommeld is. Slechte contacten kunnen voor vreemde storingen zorgen. Ondanks dat de kabelboom in mijn combi nog in onverknipte staat is, wil ik er een geheel nieuwe in hebben. Dit temeer omdat ik een deel van de oude kabelboom niet meer nodig heb en juist andere uitbreidingen wil introduceren. Daarom een grote houten plaat gekocht om de oude kabelboom op uit te spreiden en te ontmantelen.

openwerken   oude   kabelboom

Hiermee kan ik de lengtes en het verloop van de draden goed namaken. Daarnaast heeft een mede VolvoKV clublid het hele elektrische systeem van de Amazon nagetekend in Visio en opgesplitst in losse groepen. Daarnaast heeft hij er een aantal upgrades in verwerkt zoals het via een relais schakelen van het dimlicht en grootlicht. Die schema’s zijn erg behulpzaam.

Elektrisch   schema   combi

De onderdelen met betrekking tot de dynamo, startmotor, ventilator, oliedruk, temperatuurmeter en tankmeter heb ik niet meer nodig en kunnen eruit. Gelukkig heb ik ook de Visio (.vsd) bestanden gekregen zodat ik de schema’s zelf kan aanpassen. Het was wel even zoeken naar een geschikt programma voor de Mac, maar OmniGraffle lijkt hier erg geschikt voor.

Ik heb een hele bestelling geplaatst bij Rick Donkers Auto Electrics voor goed gereedschap, ongeïsoleerde stekkers, draad, relais, etcetera. Inmiddels is die zending binnen.

elektra   delen   RDAE

En meteen ook maar een beginnetje gemaakt. Is nog best lastig. Ik heb nu al verschillen tussen mijn huidige kabelboom en het originele schema. Meest lastige vind ik nog de keuze van de draadlengte.

nieuwe   kabelboom   maken   begin

Ik ga denk ik eerst maar mijn eigen beoogde schema verder uitwerken en dan verder met de boom zelf. Ook ga ik de boom misschien wel in de auto maken in plaats van op de plaat. Dan weet ik zeker dat ik goed uitkom qua draad lengtes. Dan kan ik de nieuwe boom er daarna weer uithalen om de bundelingshoezen erom te schuiven.

4 gedachten over “Nieuwe kabelboom maken voor Amazon combi”

 1. Lars,
  ik ben natuurlijk een enorme profiteur, maar zou ik van jou het bestellijstje en de schema’s mogen ontvangen? Ik moet ook aan de slag met een nieuwe kabelboom, en dat zou mij zomaar een paar uurtjes kunnen schelen.

  Groet,
  Dennis Boxem (VKM)

  Beantwoorden
 2. Hallo,

  Ik ben ook begonnen aan de restauratie van mijn amazon en met het maken van een nieuwe kabelboom, ik val in herhaling maar zou ook ik de bestellingslijst & en schema’s mogen ontvangen van u?

  Dank bij voorbaat.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate