Halda Speedpilot MK 5 sports special rally instrument te koop

Omdat ik zelf geen rally ambities heb, gaat hij toch maar in de verkoop. Mijn Halda Speedpilot mark 5. Schaal in km/h. Het is wel een opknapper.

Halda Speedpilot MK5

Over de Halda Speedpilot

De Halda Speedpilot is een alles-in-een rally computer uit de midden jaren 50. Ze werden gebruikt door vele rally coureurs, zowel professioneel als amateurs in de jaren 50, 60 en 70. Je zag ze veel in de Mini, Triumph Audi, MG, Austin-Healey, Porsche, Jaguar, Sunbeam, Citroen, Saab, Volvo, etcetera. In de Saab GT750, een getunde versie van de Saab 93 en 96 waarvan er tussen 1958 en 1962 circa 600 gemaakt werden was de speedpilot zelfs standaard uitrusting.

De Halda Speedpilot Model IV en Model V zijn de laatste versies die zijn geproduceerd. Zie ook deze uitvoerige uitleg Halda Speedpilot Models IV & V- There Are Important Differences van hoe ze werken.

Nog steeds worden ze veel gebruikt omdat ze volledig geschikt zijn om ingezet te worden in HERO/CRA en FIVA ritten (bron: Donbarrow). Al stammen ze natuurlijk wel uit de tijd van ‘mechanische computers’ en bijbehorende nauwkeurigheid.

Te koop = Verkocht

Ik bied een set aan compleet met bevestigingsframe, reductie, knietje en een kabel. Helaas ontbreekt het lampje.

Halda Speedpilot Mark5 compleet

Zoals gezegd bied ik hem aan voor restauratie. Ik weet zelf niet of hij werkt. Als ik de tellerkabel aandrijf gaat in elk geval de klok lopen en de dagteller draaien. De knop om de klok op te winden en in te stellen is verbogen, evenals de middelste knop onderaan voor het instellen van de gemiddelde snelheid. In deze Catawiki Veiling van een gereviseerde MK5 zag ik dat Hek BV in Enschede de Speedpilot kan nakijken/repareren, maar wellicht zijn er meer bedrijven die dat doen of vind iemand dat een leuk klusje om zelf te doen. Onderdelen lijken nog redelijk verkrijgbaar bijvoorbeeld bij Autochron in de UK.

Prijs = bieden

Hij is inmiddels verkocht.

2 gedachten over “Halda Speedpilot MK 5 sports special rally instrument te koop”

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate