Brandstofpomp relais vervangen en compressie gemeten

In een zoektocht naar het haperende oppakken van de B230FK motor in mijn Volvo 940 heb ik het witte brandstofpomp relais uitgewisseld.

Brandstofpomp   relais   3523608

Op het Volvo700forum kreeg ik een reactie op mijn oproep dat dezelfde storing bij een andere auto hiermee opgelost was. Ik had er nog eentje liggen die goed zou moeten zijn. Die erin gezet, maar helaas geen verschil merkbaar. Als opvolging van de tip dat je toch niet zeker weet of die gebruikte die ik nog had echt goed was, heb ik ook nog maar even een nieuwe besteld bij Nordicar.

Daarnaast heb ik even een compressietest gedaan. Op het moment dat een of meerdere cilinders een beduidend lagere compressie zouden hebben, kan dit ook de problemen verklaren.

B230FK   compressie   gemeten   11   bar

De compressie was echter prima, allemaal rond de 10 a 11 bar. Wel viel het me op dat de bougies erg donker waren terwijl ze er nog geen 1000 km in zitten.

bougie   donker

Dit zou kunnen duiden op een te rijk mengsel, maar dit was niet zichtbaar met de CO-meter tijdens de mini-diagnose bij Timen Smit.

Als het goed is komt morgen het nieuwe relais en kan ik dat ook nog even proberen. Ter plekke realiseer ik me dat het wellicht ook nog zo zou kunnen zijn dat de uitlaat niet helemaal goed dicht is waardoor zowel de lambdasonde als de CO-meting verstoord worden. Morgen ook maar eens controleren op scheurtjes aan het begin van de uitlaat.

Update
Inmiddels het nieuwe brandstofpomp relais binnen van Nordicar, maar helaas loste dat het probleem nog altijd niet op.

nieuw   brandstofpomp   relais

Inmiddels ook nog een nieuwe verdeelkap en rotor besteld, want zoiets simpels kan het natuurljk ook nog zijn.

2 gedachten over “Brandstofpomp relais vervangen en compressie gemeten”

  1. Dag lars, ik vroeg mij af of je er inmiddels er al achter bent wat het euvel is/was. Ik heb namelijk het zelfde probleem met mijn FK motor!
    Groeten,
    Roel

    Beantwoorden

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate