Bosch blauw GGS 27 LC stiftslijper en Pferd frees gekocht

Bij het lassen aan mijn combi kom ik steeds meer plekken tegen die moeilijk met de slijptol af te werken zijn. Bijvoorbeeld de zijflapjes van de chassisbalken die ik erin heb gezet en dan in het bijzonder de hoekjes. Ik heb al wel een luchtvijl, maar zelfs dat werkt niet overal even goed.

Na wat research kwam ik uit bij een stiftslijper als mooi stuk gereedschap hiervoor. Mede dankzij de reacties die ik kreeg in mijn topic Stiftslijper, handig? Zo ja, welke? op het VolvoKV forum kwam ik tot de conclusie dat een elektrische machine in combinatie met een kwaliteitsfrees voor mij de beste optie was.

Bosch blauw GGS 27 LC

Mijn Dremel digital 400 haalt weliswaar een voldoende hoog toerental, maar met een vermogen van 140W en een spantang van 3,2 mm toch niet echt geschikt voor het afwerken van lassen in combinatie met de beoogde frezen.

Ik vond op marktplaats een betaalbare zo goed als nieuwe Bosch GGS 27 LC stiftslijper.

Bosch   blauw   GGS   27   LC

Dit is er een uit de blauwe serie en die omvat het professionele gereedschap voor de vakman en betere klusser. Het is wel een iets ouder model, maar normaal gesproken kost hij dan ook ruim 350 euro nieuw. De belangrijkste kenmerken van deze machine zijn:

  • Met besturingselektronica voor geleidelijke acceleratie en Constant Electronic voor constant toerental ook bij belasting.
  • Onbelast toerental: 12.000 – 27.000 omwentelingen per min, instelbaarinstelbaar   toerental
  • Gereedschapsopname: Spantangen tot 8 mm Ø

Pferd frezen

Met dank wederom aan een tip van Bernard op het forum heb ik me verder verdiept in de te gebruiken frezen en wel in het bijzonder van het merk Pferd. Een mooi filmpje:

In de Pferd Catalogus – Stiftfrezen (15,01 MB) staan handige tabellen.

Zo heb je voor grof verspanen van staal voor universeel gebruik de vertanding 3 PLUS nodig. Voor het afwerken van de lassen volstaat volgens mij een cilindrische vorm al dan niet met kopvertanding eventueel aangevuld met een kegelvormige frees. In de catalogus staat ook een handig overzicht met frees diameter versus toerental en snijsnelheid:

aanbevolen   toerentallen   metaalfrees

Nu zijn die dingen best prijzig, maar op marktplaats vond ik een nieuwe 8 mm cilindrische frees met een kop van 20 mm en kopvertanding.

Pferd   frees   ZYAS   0820

Eerst maar eens kijken hoe dat gaat en anders kan ik er altijd nog kleinere en eventueel anders vormige frezen bij kopen. De standaard spantang van de Bosch is 8 mm dus ik moet er nog even een 6 mm spantang bij kopen.

Gratis Pferd proefpakket: twee slijpschijven en een petje

Als bonus vond ik op de website van Pferd een actie die ze “De dunnen van PFERD” noemen. Hierbij krijg je een 1,0 mm en een 1,6 mm doorslijpschijf en een petje gratis opgestuurd.

pferd   actiepakket

Zo’n gratis setje kun je aanvragen op hun (Duitstalige) actiepagina.

5 gedachten over “Bosch blauw GGS 27 LC stiftslijper en Pferd frees gekocht”

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate