Besturing Pierburg CWA50 pomp met Arduino gelukt!

Nadat het uitlezen en weergeven van de temperaturen was gelukt, was de volgende stap het maken van de vertaling naar de pomp snelheid.

De motor en controller moeten volgende de specificaties gekoeld worden met 13 tot 16 liter per minuut. Over de motor wordt gezegd “It withstands great abuse to the degree you cool it.” dus afhankelijk van de omstandigheden is wat extra inzetbare capaciteit niet erg.

Over de Pierburg CWA50 pomp las ik dat de pomp van minimale naar maximale flow gaat tussen een duty cycle van 13% tot 85%. Onder de 13% doet hij het niet. In de documentatie van Tecomotive (een kant en klare controller voor deze pomp) las ik dat de opbrengst bij 50% iets van 13 tot 15 liter per minuut is. Daarmee kwam ik op de volgende dynamische curves.

koel curves PWM

Deze kan ik eenmaal in de auto nog verder fine-tunen ook afhankelijk van daadwerkelijke flow als gevolg van drukval. Bij temperaturen onder nul zet ik ze vast op de ondergrens en eenmaal op 100% zal dat hij nog hogere temperaturen zo blijven. Daarmee m’n software verder opgezet.

arduino sketch

En een test gedaan. Als er een meetfout optreedt gaat de pomp snelheid naar 100%.

temperature to duty cycle

En een filmpje:

Volgende stap was om ook daadwerkelijk een pomp aan te sturen. Dus een meetopstelling gemaakt. De BWM connector voor de pomp.

BMW pomp connector

En een geïmproviseerd overflow vat omdat de pomp niet zelf aanzuigend is.

overflow vessel

De proefopstelling klaar, tijd voor de proef op de som.

proefopstelling

Na nog wat fine-tunen aan de schakeling werkte het!

LCD aansturing pomp

Hierbij de schakeling in actie.

De hamvraag was natuurlijk: Hoeveel stroom trekt de pomp bij lagere flow. Het goede nieuws is dat verlagen van de pompsnelheid en dus flow significant helpt. Bij 19 liter per minuut trekt de pomp 2 ampère.

19 liter per minuut 2 ampere
En bij 25 liter per minuut maar liefst 6 ampère.

25 liter per minuut 6 ampere

Hierbij nog een filmpje van het vertragen van de pomp als de sensor afkoelt.

Volgende stap is het toevoegen van de andere twee pompen, wellicht een groter scherm en het aansturen van de kleppen maar de basis voor het koelsysteem is bij deze gelegd.

4 gedachten over “Besturing Pierburg CWA50 pomp met Arduino gelukt!”

  • Dank Henk!
   Die kende ik nog niet. Wat een mooi en robuust apparaat. Ik ga zeker even kijken of ik die kan inzetten in plaats van mijn Arduino Mega. Hun Controllino Maxi Automate lijkt dezelfde ATmega2560 chipset te hebben. Hopelijk heeft hij voldoende I/O’s (aansluitingen).

   Beantwoorden
 1. Hoi Lars,

  Allereerst wat een supergaaf project! Erg netjes gedaan allemaal! Vraagje ik zie dat je de Pierburg CWA50 in BMW trim hebt gebruikt, deze is in tegenstelling tot andere fabrikaten uitgerust met 4 contacten ipv 3 als ik met niet vergis. Hoe ben je omgegaan met 4 de contact (lin-bus als ik het goed heb)? En heb je nog enig idee wat je betaald hebt voor de connector bij BMW?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate