Begin gemaakt met reparatie rechter dorpel

Laatst had ik al een begin gemaakt met de reparatie van de wielrand en binnenwielbak. Om straks de wielrand goed te kunnen passen heb ik een body mover gemaakt zodat de auto makkelijk uit het spit kan en ik de deuren kan monteren. Nu hangt hij aan de bevestigingspunten van de slotvangers.

De oude binnenwielbak is eruit. Het bleek alleen dat de dorpel niet de juiste lengte heeft, dus ik heb weinig houvast.

oude   binnenwielbak   eruit

Als basis ga ik daarom eerst de binnendorpel herstellen en de passing van de buitendorpel in orde maken. Daarom de oude buitendorpel verwijderd.

verwijderen   buitendorpel   rechts

Roestig, maar viel me niets tegen wat er uit eindelijk onder vandaan kwam.

binnendorpel   rechts   lijkt   mee   te   vallen

Maar als je dan echt even gaat prikken en tikken, vallen er toch wel wat gaten.

gaten   in   bodem   binnendorpel   rechts

Het is echter vooral de bodem van de binnendorpel die slecht is. Het deel tot en met de gaten is nog best goed. Ik ga aan deze kant dus toch maar niet de hele origineel Volvo binnendorpel die ik eerder gekocht had plaatsen. In plaats daarvan ga ik alleen de bodem vervangen en hiervoor laat ik voor de volle lengte van 155 cm een profiel uit 1,5 mm Zincor zetten. Even een sample uit de balk gehaald op een plek waar hij nog best goed was.

sample   uit   bodemdorpel

Dan zie je dat ook daar de bodem best dun is geworden.

bodem   kokerbalk   laten   zetten

Eind volgende week ligt die klaar. Nu verder met het weghalen van de oude delen. Om de maatvoering straks weer makkelijker goed te kunnen krijgen heb ik even een mal gemaakt.

mal   voor   maatvoering   hoogte   dorpel

Hiermee heb ik de totale hoogte van de binnendorpel vastgelegd en de positie van de buitendorpel. Al ga ik die laatste op basis daarvan alleen even hechten en dan passen met de deuren erin.

Ook de voor/achter positie heb ik met een aanslag vastgelegd, zodanig dat ik het lasflapje van de nieuwe dorpel er wel onder kan schuiven.

aanslag   voor   positionering   buitendorpel

Uiteindelijk ook de laatste delen van de oude buitendorpel weggehaald. Deze was verrassend genoeg nog voor 70% origineel. Alleen het achterste deel was ooit vervangen.

oude   buitendorpel   rechts   eraf

Wordt vervolgd.

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate