Arduino temperatuurmeting en weergave werkt

Na m’n knipperende led project met Arduino ben ik maar direct aan de slag gegaan met het echte project: aansturing van het koelsysteem. Dit ga ik in deelstappen aanpakken. De eerste stap was het meten van de temperaturen en deze weergeven op een schermpje.

Dus allereerst even provisorisch wat draadjes aan m’n LCD scherm gezet en hem aangesloten.

16x2 LCD solderen

Als eerste stap een opstelling en sketch gemaakt die gewoon wat tekst op het scherm zette.

Test tekst op het scherm

Daarna uitgebreid naar dummy waardes zoals het zou kunnen worden. Van links naar rechts staat dat voor temperatuur batterijen, controller en motor en daaronder de snelheid van de pomp van het betreffende circuit.

Dummy waardes op het scherm

Om de temperaturen te kunnen meten wilde ik gebruik maken van een DS18B20 sensor. Hiervoor vond ik een overzichtelijke tutorial. Het was nog even flink zoeken, maar uiteindelijk vond ik een dergelijke sensor mét schroefdraad.

temperatuur sensoren DS18B20

Vervolgens met hulp van nog een aantal andere tutorials m’n programma uitgebreid om de daadwerkelijke temperaturen te tonen. Toen werd het LCD scherm erg instabiel en raakte de tekst gescrambled.

Scrambled text LCD

Als ik de Serial.begin niet definieerde werkte het wel (kwam ik om 03:00 ’s nachts uiteindelijk achter), maar dat was natuurlijk niet de structurele oplossing. Met hulp vanuit de Arduino Facebook groep bleek dat ik door pin 1 te gebruiken de Tx communicatie pin had gebruikt voor een aansturings parameter van het LCD. Nadat ik dat had aangepast en die naar 3 had omgezet werkte het vlekkeloos.

Wiring LCD

Dynamic values working

Nu worden op het scherm drie daadwerkelijk gemeten temperaturen weergegeven.

De pomp snelheden zijn nog dummy en er wordt inhoudelijk nog niks gedaan met de temperaturen. De volgende stap is dan ook om de functie toe te voegen die een gemeten temperatuur vertaalt naar een pomp snelheid.

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate