Arboga EM825 freesmachine / kolomboor gekocht

Met name bij het maken van het frame voor de accubak merkte ik dat mijn handboormachine met maar één snel toerental en een handvijl niet echt geschikt waren voor dat type werk. Daarom me laten informeren over wat handig is. Dank o.a. Ben! Conclusie: liever een oude industriële machine dan een nieuwe HBM. Eigenlijk precies dezelfde reden waarom ik voor een Myford draaibank koos.

Het is een Arboga EM 825 frees/boormachine geworden.

arboga   kolomboor   en   freesmachine

Deze is in de jaren 50 tot en met in de jaren 70 in Zweden geproduceerd.

arboga   Sweden

Het is een mooie compacte machine en toch een grote slag van 11,5 cm. De boorcapaciteit in staal is 25 mm maar het is de vraag of ik dat ooit nodig heb. Door een twee nachtjes onder de carport op de aanhanger is er helaas wel wat vliegroest op gekomen. Dat dus maar weer even wegpoetsen en in de olie zetten. Daarnaast nog even steunen maken waar hij dan op kan staan.

Nu nog wat toebehoren aanschaffen zoals een machineklem en diverse freesjes. Tips hierover (welke soorten, maten en merken) zijn in een reactie welkom!

Update

Inmiddels heb ik de eerste toebehoren binnen. Een viertal M14 RVS stelvoeten met trillingsdemper en bevestigingsmateriaal voor de kruistafel. Een aantal T-bouten en losse voetjes en draadeindes en bijbehorende moeren. Deze zijn gesmeed, gefreesd en hebben gerold schroefdraad en zijn gehard naar treksterkte 10.9.

T   bouten   en   stelvoeten

Handig om een machineklem maar eventueel ook andere zelf te maken hulpstukken vast te zetten.

3 gedachten over “Arboga EM825 freesmachine / kolomboor gekocht”

  1. Beste. Als ik een vraag mag stellen o er de. Boor frees machine. Zelf. Heb ik zo n machine. Heb er lange tijd. Niet mee gewerkt. Ik weet. Niet meer hoe ik. Het gebruik. Van het klein draaiwieltje. Moet ontkoppelen of gebruik met de hand om de spindel naar beneden te krijgen indien be je telefoonnummer. Wil doorgeven neem ik weleens. Contact op. Alvast bedankt kt gr Dirk

    Beantwoorden

Plaats een reactie

OudeVolvo

OudeVolvo is een klassieke Volvo hobby blog van Lars Rengersen.

Ook elektrisch?

Wil je jouw auto (Volvo of een ander merk) ook ombouwen naar volledig elektrische aandrijving? Als spin-off van mijn eigen EV conversie project ben ik EVcreate begonnen voor 'Hulp bij ombouw naar elektrisch'

Zie www.evcreate.nl

EVcreate