In Zweden, dicht tegen de Noorse grens ligt aan het einde van een lange onverharde weg een bijzondere sloop of eigenlijk een autokerkhof verscholen.

Begin jaren vijftig zijn twee broers, Rune en Thomas een autosloperij begonnen. De oudste auto’s staan midden in het bos. Later zijn ze ook de omliggende akkers gaan gebruiken. Halverwege de jaren zestig werd in Zweden de APK ingevoerd. Omdat veel mensen dachten dat hun auto vast niet goedgekeurd zou worden, werd hij naar de sloop gebracht.

Sluiting in de jaren zeventig

In de jaren zeventig werd de de aanvoer van nieuwe auto’s gestopt door de komst van nieuwe regelgeving gesloten (ze voldeden namelijk niet aan de eisen om een geautoriseerde sloop te worden). Daarom zijn er denk ik relatief veel katteruggen en vrij weinig Amazons te vinden. Die waren toen nog relatief jong.

Overwoekerd door de natuur

Sindsdien heeft de natuur de overhand genomen. Veel auto’s zijn volledig overwoekerd door bomen en struiken en helemaal begroeid met mos. Verrassend genoeg zijn veel auto’s er nog relatief goed aan toe ondanks dat ze er nu zo’n 40 jaar staan. Juist doordat het zo’n groot gebied in het bos is, maakt het een extra interessant autokerkhof. Om ieder hoekje is wel weer een nieuwe auto te vinden. Volgens een globale schatting staan er in totaal ongeveer duizend auto’s. Aan het bouwjaar te zien zijn er daarna toch nog wel wat auto’s bij gezet, zoals een verdwaalde Volvo 140 of Volvo 240.

Meer foto’s?

Bekijk de 98 foto’s van Volvo’s die ik er gemaakt heb, of de in totaal 319 foto’s inclusief andere automerken.

Er hangt een bordje met:

Het autokerkhof is privé Kijk rond in het gebied, fotograferen is geen probleem. Als jullie onderdelen willen kopen of vragen hebben, bel!! Rune: 0573-21561 Tomas: 070-3429988 Geen onderdelen eraf halen of kapot maken.

Waar/hoe vind je het autokerkhof?

De sloop ligt relatief zuidelijk in Zweden in/bij de plaats Båstnäs in de gemeente Årjäng. De GPS coordinaten zijn +59° 21′ 43.14″, +11° 50′ 20.29″. Sommige navigatiesystemen herkennen wellicht ook het adres:

Ivansson Bile mototwerkstad
Bastnas 99
670 10 Tocksfors
Zweden

Het is een lange onverharde weg. Als je je begint af te vragen of je goed zit, gewoon doorrijden. Op een gegeven moment die je aan je linkerhand de eerste auto’s in het bos en kom je daarna bij het open veld met auto’s.